AFRIKA, SÖDER OM SAHARA.

  • Även i stora delar av Afrika är diskriminering av kön, våld mot kvinnor och sexuella övergrepp förbjudet, men det följs heller inte här i praktiken.

  • I många av de olika parlamenten är kvinnor underrepresenterade och det råder ingen jämställdhet inom arbetsliv eller politik.

  • En viktig del i den icke jämställda länderna är att kvinnor inte har särskilt lång mammaledighet. De får vara hemma i tre månader, men eftersom staten inte ordnar någon barnomsorg eller liknande så kan inte kvinnorna fortsätta arbeta. Att de får barn är inte konstigt eftersom det är få som har tillgång till preventivmedel. Det förekommer även i vissa fall våldtäkter, både i och utanför äktenskap. (I exempelvis Uganda är våldtäkt inom äktenskap inte förbjudet enligt lag.)

  • Traditionella ledare, inom religion och liknande, har stor betydelse och makt över människorna i vissa länder i Afrika, men det är ytterst ovanligt att någon av dessa är kvinnor, vilket gör kvinnorna ännu mer underrepresenterade.

  • Kvinnor har inte rätt att ärv land eller mark, vilket gör att de sällan har några större tillgångar som de kan klara sig med. I Uganda är det faktiskt så att kvinnor utför 80 procent av jordbruksarbetet men äger endast 16 procent av jordegendomarna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0