Vad är Jämställdhet?

Jämställdhet, vad är det? Vi har försökt få ett svar på den här frågan under tiden vi arbetat, men det tycks vara lättare sagt än gjort. På NE.se står sammanfattningen av jämställdhet definierat som följande:

"Jämställdhet
innebär att kvinnor och män har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter. Det gäller arbete, utbildning, inflytande i politiken, ansvar för barn med mera. Ett exempel på jämställdhet är att kvinnor och män får samma lön när de gör samma arbete."

Om man sedan villa ha den långa definieringen får man istället följande:

"Jämställdhet förutsätter en jämn fördelning av makt och inflytande, samma möjligheter till ekonomiskt oberoende, lika villkor och förutsättningar i fråga om företagande, arbete, arbetsvillkor samt utvecklingsmöjligheter i arbetet, lika tillgång till utbildning och möjligheter till utveckling av personliga ambitioner, intressen och talanger, delat ansvar för hem och barn samt slutligen frihet från könsrelaterat våld."

Det är konstigt hur olika de ser ut. Får jag säga min mening så tycker jag att den översta förklaringen är väldigt dålig. En sammanfattning för internationell jämställdhet kan väl ändå inte bara handla om Ansvar för barnen, inflytande i politiken, arbete och utbildning? Självklart är de också viktiga, men när jag sedan läser den andra spalten ser jag ord som lika villkor, möjligheter och frihet. Visst borde de stå med i även den korta sammanfattningen?


Jag tycker nog att den övre sammanfattningen visar vad vi anser att jämställdhet är i Sverige, medan den nedanför är det mer reella. Jag tycker att den visar vad jämställdheten är i HELA världen, istället för i vårt lilla, lyckligt lottade land.

I de kulturer där kvinnan tvingas vara hemma, vars enda uppgift är att göra vad mannen säger till dem att göra, vågar kvinnorna knappt ens drömma om att skaffa ett jobb. Än mindre utbildning. Oavsett om de på jobber kommer att vara jämställda eller inte.

Att Sverige måste ta sina egna strider förstår jag, det är inte rätt att kvinnor och män får olika lön för samma arbete. Vi är på god väg att lyckas i Sverige. Så varför inte göra mer för att hjälpa människor i andra länder?

Planering för de sista veckorna.

Jahapp, då var det åter dags för Global Klass-lektionen. Än så länge är det bara jag (Alexsandra) i min grupp här, men jag håller tummarna för att de andra kommer snart.

Vad har vi lyckats göra fram tills nu då?

Det är dags att redovisa snart, närmare bestämt 11/11 och vi har bestämt oss för att redovisa genom att göra en dokumentär där vi själva redovisar fakta, intervjuar insatta människor och kanske öppnar en och annan diskussion.

Jag tänkte alldeles strax skriva ett diskussionsinlägg, om jag hinner. Först gäller det att hitta fakta.

Hard work work.

Hej på er!

För en stund sedan kom vi ifrån en föreläsning av en iransk kvinna. Hon pratade om kvinnoförtryck/förtryck över huvud taget, och hur man försöker bekämpa det i Iran. Det var mycket intressant, och vi har fått en hel del idéer inför vår dokumentär!

Tyvärr är vi bara två stycken här idag, så vi får se hur mycket vi hinner med att jobba...

Arbetet är påbörjat.

God dag!

Idag, onsdag 14/10, satsar vi i gruppen på att blir klara/göra ett bildmanus för vår dokumentär om jämställdhet. För tillfället är vi bara två stycken, Hanna och Alexsandra, men vi väntar på förstärkning från Sofia.

För övrigt hoppas vi på att hitta tillräckligt information för att kunna börja göra även ett vanligt manus. Självklart kommer vi att uppdatera er om vad vi heter. Vårt mål är ju att få alla att förstå hur viktigt det är med jämställdhet, både i Sverige och utlandet.


Procentuella antalet av kvinnor i parlamentet.

Dagens fakta om jämställdhet:

Vi har hittat en mycket intressant sida, där siffror över antalet kvinnor i "parlamenten" visas för alla länder. Genomsnittligt sett ligger det på ca 16 %, men variationsbredden är enorm. Sverige ligger mycket högt på listan med sina 47,3 %, men det finns länder vars procent inte ens överstiger 0,5.

-Det är ganska chockerande när man tänker på det, eller hur?

Jämställdhet 12/10

Nu sitter vi, (läs: Alexsandra, Christoffer och Hanna) och letar fakta om Jämställdhet i utlandet. Vi har fått reda på att vårt projekt kommer att redovisas onsdagen den 11/11 så vi har en hel del att göra!

Just nu koncentrerar vi oss på att, som sagt, hitta användbar information, men vi hoppas kunna övergå till intervjuer och inspelning av vår dokumentär snart. Som det ser ut nu så har ett ganska tajt schema, men vi håller tummarna för att vi hinner!


Håll till godo!

Vad gäller själva bloggen så är den självklart under bearbetning under ett par dagar, vad gäller design och organisering, men om ni tittar in på lördag eller söndag så kommer vi nog att vara färdiga. Förmodligen har vi dessutom uppdaterat en hel del om projekten och vårt arbete.

Håll till godo, helt enkel!

Välkommen till vår blogg!

Hej på er, och välkomna till vår blogg! Vi som driver den här bloggen heter Hanna, Alexsandra, Sofia och Christoffer. Vi går allihop på olika program på gymnasiet, men har vårt individuella val "Global Klass" gemensamt.

Global klass är ettt kurspaket där vi under två år kommer att få läsa bland annat; Internationella relationer, Internationell ekonomi, global miljövård och global temakurs.
-I trean kommer vi sedan att få använda våra kunskaper i praktik, då vi kommer att åka på studieresor till Colombia, Tanzania eller Indien.

Anledningen till att vi startat den här bloggen är för att vi just nu håller på med ett projektarbete om FNs millenniemål i några veckor, och anser att bloggning är ett bra sätt att dokumentera vårt arbete, och samtidigt kanske nå ut till andra människor.

Vi hoppas att ni kommer att gilla vår blogg, och om ni undrar något är det bara att skriva en kommentar, eller skicka ett mail till; [email protected]

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0