ASIEN

  • I de allra flesta länderna i Asien är det lagstiftat att diskriminering på grund av kön samt sexuella trakasserier inte får förekomma, men situationen är helt annan i praktiken. Det ä nämligen inte helt definierat vad begreppen innebär. Därför leder sällan anmälningar till något.

  • Få kvinnor lyckas slå sig fram inom näringsliv, eller när det gäller att få ett politiskt respektive ekonomiskt inflytande. Alltså domineras, uppenbarligen, både samhällsinstitutioner och näringslivav män i många av de asiatiska länderna. Japan är ett bra exempel på ett sådant land.

  • Lönerna varierar mycket beroende på vilket land man pratar om, men i majoriteten av asiatiska länder tjänar inte kvinnan lika mycket som mannen, trots att det utför samma jobb.

  • En betydande anledning till de stora skillnaderna mellan könen är framför allt kulturell. Man vill hellre ha pojkar än flickor, och i till exempel Kina är könsbestämda aborter vanliga. Om man ändå skulle välja att behålla flickan, så väljer man sedan istället att ge viktiga förmåner till de söner man har. Dessa är sedan avgörande för barnets framtid då det exempelvis gäller skolan. Skolavgifter i asien är väldigt höga, och föräldrarna skickar därför hellre pojkarna till skolan.

    Detta blir en väldig broms i utveckling och arbetet för Jämställdhet, för även om man behåller flickorna så får de ingen utbildning och heller inte samma möjligheter att lyckas i livet.

  • Om flickan i familjen trots allt skulle få en bra utbildning så skulle hon förmodligen behöva ge upp sitt senare arbete på grund av brist på pengar. Det låter kanske konstigt, men jag kan förklara det som så här:Ifall flickan, som numer är en kvinna, skulle få barn så står inte staten, i många länder, för barnomsorg. Det blir dyrt om en familj ska finansiera denna själv, och det leder allt som oftast till att modern kommer att få lämna sitt arbete för att ta hand om barnen.

    Det är faktiskt så extremt att 70 % av alla arbetande kvinnor i Japan tvingas lämna sina jobb på grund av att de inte kan kombinera familjeliv med arbete.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0