Det är lätt att prata, men HUR gör man sen?

Än så länge har vi skrivit mycket om vad som är fel med jämställdheten här i världen, så kanske är det på tiden att skriva vad vi tycker att man borde göra åt saken också?

Det finns inga lätta vägar till att öka jämställdheten, det är inte bara att skänka 100 kronor till en organisation och sedan blir allt bra. Nej, sådant här kräver bearbetning och framför allt tid.

Till skillnad från många av de andra millenniemålen så finns det de som inte vill att vi ska vara jämställda. Det finns stora kulturella skillnader, vilket försvårar och gör ämnet så ofantligt mycket mer komplicerat än de andra. Men för att förklara ordentligt hur jag tänker ska jag ge er ett exempel;

"En organisation skulle ge sig ut för att hjälpa 500 människor att få mat. Samtidigt gav sig en annan organisation ut för att främja jämställdheten för 500 människor.

När de båda organisationerna var klara och jämförde med varandra så hade organisationen som skulle stoppa hunger klarat av att hjälpa alla 500. Jämställdhetsorganisationen däremot hade bara lyckats hjälpa 450 stycken, detta eftersom de andra 50 ansåg att de klarade sig utan jämställdhet. En ojämn fördelning mellan män och kvinnor var bara naturligt enligt dem, och pojkar är ju faktiskt bättre. De är viktigare för familjen och kommer att betyda och klara av mer."

De kulturella skillnaderna kan göra så att en stor folkgrupp inte anser att de vill ha ett jämlikt samhälle, och vad gör man då? Man kan ju inte tvinga någon att ändra uppfattning. Istället får man sakta men säkert försöka få personerna i fråga att inse hur jämställdhet och mänskliga rättigheter faktiskt hör ihop.

Det jag alltså menade med att detta ämne var mycket svårare än de andra var att man får mer motstånd vid arbete för jämställdhet, medan inte särskilt många skulle säga nej ifall någon ville hjälpa denne för att bli frisk från sjukdomar eller fri från kronisk hunger...

Därför är det viktigt att man börjar arbeta för jämställdhet genom att, till att börja med, väcka problemet överallt. Man måste övertyga folk om att jämställdhet tillhör mänskliga rättigheter, och hjälpa människor att visa att de kan ha kvar de flesta av sina kulturella värderingar, bara de gör mer plats för kvinnan. Det handlar om att kompromissa!

Kulturen har ju vuxit fram genom tidigare generationer, så även om kvinnan får mer plats kommer den att fortsätta göra det. Den kommer bara att bli mer jämställdhet.


För er som vill veta mer;
www.uniffem.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0